Türkiye, coğrafyası ve günümüz koşulları nedeni ile bölgede patlak veren insani krizlerin odağında yer almaktadır. Dünya Doktorları, çatışma bölgelerinde, mülteci kamplarında ve sağlık hizmetinden uzak kırsal yerleşimlerde yaşayan topluluklara koruma ve sağlık hizmetleri sağlamakta, altyapı oluşturmakta ve dünyanın en savunmasız insanları için savunuculuk yapmaktadır. Bununla birlikte Dünya Doktorları olarak, Türkiye'deki Suriyeli mültecilere psikolojik destek ve tıbbi bakım sağlıyor ve sınırlarda yaşayan insanların hayatlarına dokunmak için her gün mücadele ediyoruz.

Sağlık İhtiyaçları
Başta Suriyeliler olmak üzere, tüm göçmen ve mülteci nüfusunun sağlığa erişimle ilgili ihtiyaçları oldukça yüksektir. Yerinden yurdundan edilmişlik durumu ve yetersiz yaşam koşullarıyla daha da şiddetlenen savaş travması, Suriyeli mültecilerin, sağlık risklerine karşı hassasiyetlerini artırmıştır. Suriyeli göçmenlerin çoğu, ruh sağlığı ve psiko-sosyal sorunların yanı sıra kronik hastalıklar, fiziksel yaralanmalar ve/veya çeşitli engellilik hallerinden muzdariptir.
Dünya Doktorları Derneği’nin 2019 yılında hazırladığı çok sektörlü ihtiyaç değerlendirmesine göre, incelenen hanelerin %55’inde sürekli olarak stresli, mutsuz, üzgün, endişeli, korkmuş ve kızgın hisseden en az bir aile üyesi bulunmaktadır.
Çatışma ve beraberindeki yerinden edilme sürecinde ya da sonrasındaki yetersiz yaşam koşulları mültecilerin ─ özellikle kadınların, yaşlıların ve çocukların ─ psiko-sosyal durumlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Maddi imkansızlıklar, dil bariyeri ve mevcut hizmetler hakkındaki bilgi eksikliğinden dolayı göçmenlerin ve mültecilerin sağlık hizmetlerine erişimleri çoğunlukla sınırlıdır. Kırsal alanlarda yaşayan mülteciler, bu imkansızlıklara ek olarak daha da zor şartlar ile karşı karşıya kalmakta ve uzaklık ya da mali kısıtlamalar nedeni ile sağlık hizmetlerine neredeyse hiç erişememektedirler.

DDD Müdahale Alanları
Dünya Doktorları Derneği (DDD), İstanbul, İzmir ve Hatay’daki RSPSD merkezlerinde hizmet sağlayarak mültecilerin ve göçmenlerin en acil ihtiyaçlarına yönelik uygulamalara ve faaliyetlere odaklanır.
Kuruluşumuzun mobil sağlık birimleri, İzmir’in kırsal kesimlerinde, Torbalı’da ve Manisa’da BBSH ve CSÜS ile ilgili tıbbi danışmanlık ve önleyici tarama programları sağlamaktadır. Buna ek olarak mobil sağlık birimlerimiz, İzmir’de, DDD’nin RSPSD merkezinde yürütülen RSPSD hizmetlerine ve BBSH merkezlerine sevkleri desteklemektedir.
DDD’nin İstanbul’da bulunan Fatih Toplum Merkezi ise, Sahra-altı Afrika ülkelerinden gelen mülteci, göçmen ve sığınmacıların, ev sahibi toplumla, kamu sistemi ve hizmetleriyle uyumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
DDD, sağlığın önemine ve geliştirilmesine yönelik düzenlediği çeşitli faaliyetler, grup seansları, vaka yönetimi, uyum hizmetleri ve dil kursları ile farkındalık yaratmanın yanı sıra mülteciler, göçmenler ve sığınmacılar için hukuki ve idari danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır.
DDD, Suriye Programı kapsamında doğrudan ya da uygulayıcı partnerleri aracılığıyla, Suriye’nin Halep ve İdlib vilayetlerinde zorla yerinden edilmiş insanlara ve ev sahibi topluluklara BBSH, CSÜS ve RSPSD hizmetleri sağlamaktadır.