Eğer DDD’nin Ruhsağlığı ve Pikososyal Destek Merkezlerini “Neden, Nerede,Ne, Kim ve Nasıl” soruları açısından inceleyecek olursak:
Türkiye, dünyada en yüksek sayıdaki mülteci ve göçmen topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır.
Eğer DDD’nin Ruhsağlığı ve Pikososyal Destek Merkezlerini “Neden, Nerede,Ne, Kim ve Nasıl” soruları açısından inceleyecek olursak:
Birincil ve kompleks ruh sağlığı ve psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılamak
Türkiye’de yaşayan göçmenlerin ve mültecilerin refahının artırılması
Istanbul:
Bağcılar ve Sultangazi’de 2 Ruhsağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Fatih-Yenikapı’da 1 Sosyal ve Kültürel Oryantasyon Merkezi
Izmir ve Manisa:
Izmir’de 1 Ruhsağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Torbalı-İzmir’de 2 Mobil Medikal Ünite
Manisa’da 1 Mobil Medikal Ünite
Hatay:
Antakya Hatay’da DDD tarafından yönetilen Ruhsağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Reyhanlı-Hatay’da DDD’nin uygulayıcı partneri UOSSM tarafından yönetilen Ruhsağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Uzmanlaşmış ve uzmanlaşmamış akıl sağlığı hizmetleri
Psikososyal destek danışmanlığı
Vaka Yönetimi ve Koruma Hizmetleri
Sağlık ve Ruh Sağlığı promosyon aktiviteleri
Topluluk-temelli sosyal ve kültürel etkinlikler
Vaka yöneticileri
Sağlık destekleme görevlileri
Psikiyatristler
Psikoterapistler
Psikososyal destek animatörleri
Sosyal etkinlik organizatörleri
Çevirmenler
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Türkiye, dünyada en yüksek sayıdaki mülteci ve göçmen topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. Sayıları tahminen dört milyonu bulmuştur. Türkiye’nin değişik yerlerinde yaşayan yaklaşık 3.6 milyon Suriyeli bulunmaktadır. Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen diğer 400,000 göçmen de Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulunmuştur. (1)
İstanbul, İzmir ve Hatay, en yüksek sayıda Suriyeli mülteci ve göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Göçmen nüfus kentsel alanlarda yerli halk arasında yaşamaktadır.
Çatışma ve sonrasındaki yer değişikliği, karşı karşıya kalınan ayrımcılık, kötü yaşam koşulları ve tecritle bir araya geldiğinde başta çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere mültecilerin psiko-sosysal koşullarını olumsuz etkilemektedir.
Maddi zorluklar, dil engeli ve mevcut hizmetler hakkındaki bilgi eksikliği, sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimini çoğunlukla sınırlamaktadır.
Kırsal alanda bulunan sığınmacılar, kent hizmetlerine uzak olmaları ve maddi zorluklar sebebiyle daha da zor şartlar ile karşı karşıyadır.
DDD, Mobil Sağlık Birimleri aracılığıyla Birinci Basamak Sağlık Hizmetinin yanı sıra Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek sağlayarak mültecilerin ve göçmenlerin en acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uygulama ve faaliyetlerde bulunur.
DDD’nin Mobil Sağlık Birimleri, İzmir’in kırsal kesimlerinde,Torbalı ve Manisa’da Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı konsültasyonları ile önleyici tarama hizmetleri sağlamaktadır.
DDD, İstanbul, İzmir ve Hatay illerinde bulunan üç merkezinde Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek hizmetleri sağlamakta ve ihtiyaç olması durumunda Birinci Basamak Sağlık alanında göçmenleri ilgili hastanelere sevk etmektedir.
DDD’nin Ruhsağlığı ve Psikososyal Destek Takımı, psikoterapotik ve psikiyatrik yaklaşım kullanarak uzmanlaşmış ve uzmanlaşmamış akıl sağlığı hizmetleri sunmaktadır.
DDD’nin İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Topluluk Merkezi’nde, Sahra-altı Afrika ülkelerinden gelen mülteci/göçmen/sığınmacıların ev sahibi toplum, kamu sistemi ve kamu hizmetleri ile uyumunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. DDD, bilinçlendirme, sağlık tanıtım ve geliştirme faaliyetleri, grup seansları, vaka yönetimi, uyum hizmetleri ve dil kurslarının yanı sıra ilgili kuruluşları işbirliği yaparak hukuki ve idari danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.