**Dünya Doktorları Derneği Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezleri**
**Dünya Doktorları Derneği Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezleri**
Birincil ve kompleks ruh sağlığı ve psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılamak
Türkiye’de yaşayan göçmen ve mültecilerin refahının artırılması
Istanbul:
Bağcılar ve Sultangazi’de 2 Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Fatih-Yenikapı’da 1 Sosyal ve Kültürel Oryantasyon Merkezi
Izmir ve Manisa:
Izmir’de 1 Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Torbalı-İzmir’de 2 Mobil Sağlık Birimi
Manisa’da 1 Mobil Sağlık Birimi
Hatay:
Antakya/Hatay’da DDD tarafından yönetilen Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Reyhanlı/Hatay’da DDD’nin uygulayıcı partneri UOSSM tarafından yönetilen Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Merkezi
Uzmanlaşmış ve uzmanlaşmamış akıl sağlığı hizmetleri
Psikososyal destek danışmanlığı
Vaka Yönetimi ve Koruma Hizmetleri
Sağlık ve ruh sağlığı promosyon aktiviteleri
Topluluk temelli sosyal ve kültürel etkinlikler
Vaka yöneticileri
Sağlık destek görevlileri
Psikiyatristler
Psikoterapistler
Psikososyal destek animatörleri
Sosyal etkinlik organizatörleri
Çevirmenler
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Dünya Doktorlarının 2020 yılı içerisinde verdiği hizmet sayısı.
Türkiye, dünyada en yüksek sayıdaki mülteci ve göçmen topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır.
10 yılı aşkın süredir devam eden Suriye krizi sonrası Türkiye'ye 3.6 milyona yakın sığınmacı giriş yapmıştır. Bu çerçevede Dünya Doktorları Derneği, birinci basamak sağlık hizmetleri ve psikososyal destek merkezleriyle sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimini artırmaya, iyileştirmeye ve kolaylaştırmaya yönelik programlar yürütmüştür.
Çatışma ve sonrasındaki zorla yerinden edilmeler, karşı karşıya kalınan ayrımcılık, kötü yaşam koşulları ve tecritle bir araya geldiğinde başta çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere mültecilerin psiko-sosysal koşullarını olumsuz etkilemektedir.
Maddi zorluklar, dil engeli ve mevcut hizmetler hakkındaki bilgi eksikliği, sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimini çoğunlukla sınırlamaktadır.
Kırsal alanda bulunan sığınmacılar, kent hizmetlerine uzak olmaları ve maddi zorluklar sebebiyle daha da zor şartlar ile karşı karşıyadır.
Dünya Doktorları, mobil sağlık birimleri aracılığıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra ruh sağlığı ve psikososyal destek sağlayarak mültecilerin ve göçmenlerin en acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetlerde bulunur.
Dünya Doktorları'nın mobil sağlık mirimleri, İzmir’in kırsal kesimlerinde,Torbalı ve Manisa’da birinci basamak sağlık hizmetleri ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı konsültasyonları ile önleyici tarama hizmetleri sağlamaktadır.
Dünya Doktorları, İstanbul/Sultangazi'de 2015-2017 yılları arasında Suriyeli mültecilere yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri vermiş, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen SIHHAT Projesi'nin başlamasıyla Sultangazi'deki birinci basamak sağlık hizmetleri kliniği ve İzmir/Konak'ta bulunan birinci basamak sağlık hizmetleri kliniklerini SIHHAT Projesi'ne devretmiştir.
2016-2020 yılları arasında 67.514 mülteciye ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmeti veren Dünya Doktorları, 31 Aralık 2020 itibarıyla kliniklerinde hizmet gören faydalanıcılarını T.C. Sağlık Bakanlığı'nın göçmen sağlığı merkezlerine devretmiştir.
Bununla birlikte Dünya Doktorları, 2020 yılı boyunca çoğunluğu Suriye dışından gelen ve temel sağlık hizmetlerine erişimi olmayan göçmen mülteciler olmak üzere, İstanbul Fatih Toplum Merkezi'nde toplam 1.250 hassas ve kayıt dışı faydalanıcıya koruma alanıyla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla vaka yönetimi hizmeti, bilinçlendirme, sağlığın geliştirilmesine yönelik faaliyetler, dil kursları ve uyum hizmetlerinin yanı sıra ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak hukuki ve idari danışmanlık hizmetleri vererek projesini tamamlamıştır.